Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2007 11:24 - директорът на Manpower за Европа: Барбара Бек
Автор: purplesky Категория: Бизнес   
Прочетен: 851 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.12.2007 11:25


image image Барбара Бек
Най-бързият начин да се преодолее недостига на работна ръка в България е пазарът да бъде отворен за чужди работници, твърди директорът на Manpower за Европа
"За да се справите с проблема в България, са необходими креативни решения", смята президентът на компанията за Европа, Близкия изток и Африка Барбара Бек. На първо място трябва да се осигури достатъчен резерв от работоспособни хора. Задължително е образователната система да отговаря на промените на пазара на труда. Третото решение е свързано с отваряне на пазара за чужди граждани. 

Един от начините да се преодолее недостига на работна ръка е да се помисли как младежите и най-възрастните да бъдат върнати обратно на пазара на труда. "Доколкото знам, младежката безработица в България е висока. Ако искате да привлечете младите е важно да преразгледатe социалните осигуровки. Ако се намалят, хората ще носят повече пари у дома и младежите ще се върнат на трудовия пазар", твърди Барбара Бек. 

Възрастните работници трябва да едновременно да получават пенсиите си и да бъдат стимулирани да участват активно на пазара на труда. "Може би е добре да се ограничат възможностите за ранно пенсиониране", предлага Бек. 

Проблемът в образователните системи във всички новоприсъединили се към ЕС страни е липсата на обучение в умения, които да подготвят хората за работа в икономика на знанието, показват наблюденията на Manpower. Все още се набляга на обучението, свързано с ръчен труд (упражняван от т.нар. "сини якички"), отколкото с умствен труд ("белите якички"). Решението е да се създават програми за учене през целия живот – повечето страни в Западна Европа отделят сериозен ресурс за това и разликата с Източна Европа е очевидна.

"Когато набираме специалисти търсим хора, които могат да демонстрират съвременни и нови умения. Такива умения се придобиват в програмите за обучение през целия живот. Такова обучение е скъпо, но разходите може да се поделят между образователната система и работодателите. Освен това обученията трябва да са съобразени с търсенето на пазара - да се обърне внимание на секторите, които се развиват най-бързо", смята Барбара Бек.

Според нея най-бързият начин да се преодолее недостига на работна ръка е пазарът да бъде отворен за чужди работници. "Manpower поощрява гъвкавостта, защото тя повишава конкурентността. А конкурентността води до икономически растеж. Подкрепяме програми и политики, които водят до гъвкавост на работната сила, но всяка страна трябва да прецени дали може да се справи с приемането и адаптирането на имигрантите в своето общество".
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Otnovo se izvinqvam za lipsata na kirilica.

Tazi statiq e ot Kapital.bg. Obarnah vnimanie na neq zashtoto imam dogovor s Manpower Chehiq. Moga da vi kaja che te naistina sledvat tazi strategiq. Opitvat se da privlichat na agenciqta, hora ot vsiakakvi vazrastovi grupi, predlagat rabota s obuchenie. Mislia che imat dosta efektivna strategiq i e pechelivsha za tqh i za pazara. Edinstveno rabotodatelite mnogo se izmachvat zaradi tazi strategiq zashtoto kachestvoto na rabotnicite v edin moment pada i dokato se opitvat da vazstanovqt tova kachestvo, im kostva mnogo. Moje bi Manpower trqbva da promenqt nqkoi neshta v procedurite si za naznachavane na horata.



Тагове:   Manpower,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: purplesky
Категория: Лични дневници
Прочетен: 42080
Постинги: 13
Коментари: 10
Гласове: 201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930